OVDE SAM I SAD

Često me ljudi pitaju koja je svrha života? Kako da se nosim sa retrogradnim Merkurom? Zašto se dešavaju loši događaji? Navikli su da nauče gradivo iz škole, sa fakulteta, da na poslu pitaju šta ih zanima i dobiju odgovor. Naučeni su da za sve u životu pronađu odgovor ili na internetu, ili u školi, ili od poslovnih kolega, prijatelja ili porodice.

No, put samospoznaje vas niko neće naučiti. Ne postoji jasna definicija kako doći do mira, sreće i spokoja. U moru informacija, raznih tretmana, gurua, duhovnih ljudi, niko vam ne može reći kako da spoznate sebe. Ono što možemo je da vam prenesemo svoje lično iskustvo, kako smo do nekog cilja stigli. Kako smo se ostvarili, kako smo pronašli svoj mir, kako smo oprostili sebi. Ali svako od vas je individua za sebe i mora pronaći svoj autentičan način kako rešiti bilo koji problem i pronaći sebe. Ono što meni odgovara, možda neće odgovarati i vama. Zato postoji gomila negativnih komentara na razne tretmane i načine pomaganja sebi. Ne odgovara svakom isto i to je potpuno prirodno. Kao što ne može svako biti astronaut, tako ne odgovaraju svima iste tehnike rada na sebi.

Najbrži i najlakši odgovor od tri pitanja koja me često pitate je koja je svrha života? Pa naravno, svhra života je naše samo postojanje. Da nemamo svrhu, ne bismo postojali. Pošto postojimo, već imamo svoju svrhu. Ali najteže pitanje, koje se nadovezuje na vaše pitanje je zapravo, koji je razlog mog boravka na Zemlji?

Svako od nas ima svoj lični razlog boravka baš tu gde jesmo. Kada spoznamo taj razlog, spoznaćemo i konkretno zašto se dešavaju loše situacije. I znate, ne mogu vam dati odgovor na to pitanje. Jedino ko to može spoznati ste vi sami. Niko drugi. No, mogu vam dati smernice koje su meni pomogle.

Promatrajte. Promatrajte sve što se dešava oko vas, i nemojte se davati emocijama. Ako vam je težak period, ako retrogradni Merkur utiče loše na vas i na sve situacije u kojim se nalazite, posmatrajte. Nemojte se nervirati, nemojte se dati događajima i emocijama, već sve vreme budite posmatrač svega što vam se dešava. Kada ste posmatrač, ne možete se iznervirati. Možete gledati na situacije iz mnogo više uglova, nego kada se date emocijama. Možete pustiti da period koji vas je zadesio dođe i prođe, jer će to svakako biti, samo što se u slučaju posmatranja nećete džaba nervirati.

Ako posmatrate čitav svoj život, bićete potpuno konektovani sa sobom, svojom intuicijom. Vama neće upravljati ni ego, a ni emocije. Vama možete upravljati samo vi kao duša. A ako prolazimo kroz život posmatrajući ga i doživljavajući ga kao avanturu, lako dolazimo do otkrivanja našeg razloga na Zemlji.

Ne možete očektivati da otkrijete zašto ste ovde, ako se ne bavite tim pitanjem i sobom, već materijalnim i zemaljskim pitanjima. Pitate se kako da platim račune, kiriju? Kako da ga nateram da me voli? Kako da prestane više ovaj težak period? Kako ovo, kako ono? Jedino šta je zdravo za vas, u svim mogućim situacijama, ma koliko nepodnošljive ili teške bile, jeste ostati pribran, ostati svoj. Živi ste i znate da će se sve rešiti. Pronaći ćete način da rešite svaki problem koji imate, kao što ste ih pronalazili čitav život do sada. I uvek je se sve rešilo. Dakle, nema razloga za brigu. Proći će sve loše, i sada kada to znate, pozabavite se važnijim pitanjima – pronalaženjem svog razloga boravka ovde.

Proteklih dana sam mogla biti nervozna cele dane od „negativnih“ situacija koje su me zadesile. I znate, prvi dan sam se dala emocijama. Bila sam besna na sebe, okolinu, prosto nepodnošljiva. Ali već nakon tog prvog dana sam shvatila da kao takva prvenstveno škodim sebi. Ništa neću postići ako se nerviram, kada će sve svakako proći i za sve će se pronaći rešenje, kad-tad. Ono što mogu je da ne radim ništa bitno ili važno, ako mi već ništa ne ide od ruke. Mogu da napravim sebi ugođaj gde god da sam i da se potrudim da uživam u svakom momentu koliko god mogu. Mogu da ne opterećujem sebe lošim mislima, već da ostanem svoja i posmatram sve što se dešava, a da se ničemu ne dam.

Kada se okrenem nazad i pogledam kako sam otkrila da je moj trenutni razlog boravka na Zemlji da pišem i tako pomažem ljudima, shvatam da sam ceo taj period otkrivanja bila mirna. Ni jedan retrogradni Merkur me nije mogao iznervirati ili izvesti iz takta. Ni jedan čovek ili situacija, takođe. Bila sam potpuno mirna i povezana sa sobom. Uživala sam u svakom danu i bavila sam se bivanjem u sadašnjosti. Nisam zamarala svoj mozak nevažnim pitanjima, već sam se prepuštala momentu u kom se nalazim. Ako slikam, unesem se u slikanje u potpunosti i nema kojekakvih misli da mi se motaju po glavi. Ako vozim motor, uživam u onom što vidim, ne mislim o brigama. Šta god da radim, tu sam. Ovde i sad. Sa sobom, u svetu u kom se nalazim. I sve je dobro. Sve se reši, sve je okej, sve je mirno.

I da, to je tehnika kojom se vodim i to je odgovor na sva tri pitanja. Biti ovde i sada. Kada ste ovde i sada, sve bitno što treba da spoznate, spoznajete. Okrivate zašto ste ovde, više na vas neće uticati retrogradni Merkur, a loše situacije neće biti loše, jer im se nećete dati. Proći ćete kroz njih lako kao i kroz dobre. Nemaju razloga da budu loše, ako se ne iznervirate, zar ne? Daćete sebi oduška par dana da se sve što se dešava oko vas smiri, ali vi ćete ostati svoji. Mirni, pribrani, konektovani.

I znate, takav um leči sve probleme i svakog čoveka.

Stoga, prepustite se lepoti života, jer čak i ako ništa ne znate o sebi, tako ćete spoznati. 

Scroll to Top