IGRICA SE IGRA

Većina ljudi povezuje umetnost sa talentima, misle da je umetnik slikar, pisac, muzičar, plesač, neko ko se bavi umetnošću. Ali šta je zapravo umetnost i ko je zapravo umetnik?

Istina je da se lično bavim umetnošću, pisanjem, ali za mene je prava umetnost stil života na koji svako od nas ima pravo. Da li ste građevinski radnik, bankar, poštar ili trgovac, uopšte nije važno. Umetnost kao stil života znači živeti kreativno, čak i ako radite od 08-16h. Biti kreativan znači igrati se sa životom.

Kako god okrenemo, jedine istine su rođenje i smrt, sve ostalo je naš lični izbor. Izbor u koga i šta ćemo verovati, čime ćemo se baviti, kako ćemo provoditi dane, čemu ćemo posvetiti život. Nije bitno da iza sebe ostavite remek dela, da kako se kaže, živite večno jer će vas drugi pamtiti.

Znate, svi mi živimo večno, ali kao duše i jedino pitanje je u kom obliku i gde. Ono što preostaje između rođenja i smrti je život i koga briga da li će nas pamtiti ili zaboraviti? Trebamo brinuti o tome da taj kratak život provedemo u sreći, u čistoj kreativnosti, trebamo brinuti o tome da ga učinimo zanimljivim, a ne teškim.

Obzirom da smo svi umetnici, šteta je protraćiti taj dar u obavezama, zoni komfora ili jednoličnosti. Napraviti sebi raj na Zemlji jeste umetnost. Taj raj može biti sunčanje na plaži, kuvanje, posao u marketu, život u prirodi, bilo šta što nas čini srećnim. Jedino vi imate moć izbora, ni od koga ne zavisite i niko drugi nije kriv ni za šta što vam se dešava, do vas samih.

Ako radite na građevini, možete biti kreativni tako što ćete izabrati da prihvatite okolnosti takve kakve jesu trenutno, sviđale vam se ili ne. Tada birate sreću, a kada ste srećni, okolnosti se menjaju. Više vas neće nervirati kolega, prijatelj ili neko iz porodice, jer će nerviranje zameniti prihvatanje da ste tu gde jeste i provodićete dane u najboljim momentima.

Kada se odlučite na sreću, bez obzira na sve ostalo, možete menjati sve u vašem životu. Ni jedna pozitivna promena nije došla iz besa, mržnje ili tuge. Prihvatanje dara koji smo dobili rođenjem, da smo svi umetnici, stvara kreativan život i otvara milion novih vrata.

Kao umetnica, mogu sve što poželim. Moja izvorna umetnost nije pisanje, već upravo vera da mogu sve. Što mogu danas, moći ću još više i bolje, što ne mogu danas, moći ću sutra, što ne mogu sutra, nije dobro po mene, a što nije dobro po mene, ne može mi doći, jer privlačim samo najbolje po sebe. Kada imam kontrolu nad sobom, imam kontrolu nad izborima koje donosim. Da li ću biti srećna ili tužna je moj izbor, da li ću videti svetlost ili tamu takođe je moj izbor.

Kada ne razmišljam o budućnosti ili prošlosti, živim tamo gde trebam živeti, u sadašnjosti. Ne mogu kontrolisati svaki minut života, svaki događaj i situaciju, ali ni neću, jer nemam pravo nad kontrolom, nisam Bog, nisam Univerzum i ne znam uvek šta je najbolje po mene. Ali oni znaju.

Ne razmišljam o tome kako ću ostvariti ono što hoću da ostvarim, to takođe prepuštam Bogu, ipak je mnogo jači od mene, više zna, a voli me i hoće mi pomoći. Kada pružim sebi ljubav, pruža mi je i Bog, kada postavim sebi namere, Bog šalje ostvarenje.

Ne shvatam ništa previše ozbiljno, puštam da me nosi okean života, nekad u mirno, nekad u burno, ali uvek čiste glave. Kada sam u mirnom, mirna sam, kad sam u burnom, mirna sam. I gde god odem, biću takva. Sve loše je bolje od dobrog, jer me uči lekcijama. A na kraju krajeva, postoji još jedna istina pored rođenja i smrti, a to je da smo svi na ovoj planeti Zemlji da bismo učili.

Stoga neka me u burnom, dobro je učiti. Nosi me život i levo i desno i napred i nazad i gore i dole, ali samo fizički. Psihički se ne mrdam tuda kuda on nosi, već stojim mirno i ravno, dok posmatram šta se dešava oko mene. Gde me nosi, tu trebam biti, a gde trebam biti, tu učim, dakle živim istinu.

Kada ste mirni čak i dok ste u oluji, učite plesati sa olujom.

Kada imate jedno na umu, da je sve što vam se dešava najbolje po vas, život postaje igra, a kada vam život postane igra, postali ste umetnik, naučili ste igrati i prelazite igricu.

Scroll to Top